Postavke privatnosti na Facebooku: Kako zadržati svoj profil privatnim

Postavke privatnosti na Facebooku
(Slika zaslužna: Alex Blake / Facebook)

Postavke privatnosti na Facebooku mogu izgledati pomalo paradoksalno. Facebook nije baš poznat po zaštiti privatnosti svojih korisnika. Čini se da tvrtka skače od skandala s privatnošću do skandala s privatnošću, uz neprestana otkrića o posljednjem slučaju zlouporabe korisničkih podataka.

Ali to nije jedini razlog zašto je dobra ideja biti iznad svojih postavki privatnosti na Facebooku. Ako ne želite da svijet i njihovi psi slobodno pregledavaju vaše fotografije, morat ćete podesiti nekoliko opcija. Ako imate javni ili poslovni profil, a zatim zasebni privatni, morat ćete osigurati da osobni profil bude što privatniji.



Nažalost, Facebook to ne olakšava, a postavke su razbacane svugdje. Tu dolazi ovaj vodič - slijedite naše savjete i moći ćete odmaknuti kontrolu od Facebookovih pipaka.



Više savjeta za kreativce na društvenim mrežama potražite u našem vodiču za kako promijeniti font u vašoj Instagram biografiji i najbolje platforme za društvene medije za umjetnike i dizajnere .

Kliknite u gornjem desnom kutu svake slike da biste je povećali.



kako razviti svoj umjetnički stil

Osnovne Facebook postavke za promjenu

Postavke privatnosti na Facebooku

Možete ograničiti tko može vidjeti vaše albume s fotografijama, ali ih morate raditi jedan po jedan(Slika zaslužna: Alex Blake / Facebook)

Mnogo vašeg Facebook sadržaja javno je dostupno svima, čak i ljudima koji nisu na vašem popisu prijatelja. Ako to nije nešto što želite, kliknite strelicu prema dolje s desne strane gornje Facebook trake izbornika, a zatim kliknite Postavke. Idite na odjeljak Privatnost. Ovdje možete prilagoditi tko može vidjeti vaše buduće i prošle postove, pojavljujete li se u tražilicama, tko vas može dodati kao prijatelja i još mnogo toga.

Ako želite ograničiti tko može vidjeti vaše fotografije, malo je više uključeno. Idite na svoj profil, kliknite Fotografije> Albumi, a zatim kliknite album koji želite prilagoditi. Kliknite Uredi, a zatim u odjeljku Privatnost odaberite tko ga može vidjeti. Da biste to učinili za pojedinačne fotografije, idite na odjeljak Vaše fotografije, kliknite sliku, a zatim kliknite Uredi i odaberite s kime je podijeljena.



Postavke privatnosti na Facebooku

Vaš odjeljak O nama može vam otkriti puno o vama, ali možete zaustaviti neznanstvo uz pomoć nekoliko postavki(Slika zaslužna: Alex Blake / Facebook)

Vaš odjeljak Facebook o usluzi također može otkriti puno o vama, poput grada u kojem živite, vaših kontakt podataka i statusa veze. Ako radije ne biste prikazivali ove podatke svima koji nalete na vaš profil, trebali biste ih ograničiti.

Da biste to učinili, idite na svoj profil, a zatim kliknite About (O) ispod naslovne fotografije. Odaberite odjeljak na lijevoj ploči (na primjer, 'Mjesta u kojima ste živjeli'), a zatim zadržite pokazivač iznad podataka koje želite prilagoditi. Kliknite gumb Uredi, a zatim pomoću birača publike odaberite tko ga može vidjeti. Kada završite, kliknite Spremi promjene.

Imajte na umu da su neki podaci, poput vašeg imena, slike profila i korisničkog imena, uvijek javni i ne mogu se sakriti.

kako okrenuti sloj u

Kako prilagoditi postavke privatnosti na Facebooku za pojedine postove

Postavke privatnosti na Facebooku

Svaki put kad objavite post, možete odabrati tko će ga vidjeti iz prilično prilagodljivog skupa opcija(Slika zaslužna: Alex Blake / Facebook)

Kada objavite objavu na Facebooku, možete odabrati tko će je moći vidjeti. Ispod opcija označavanja prijatelja, pričvršćivanja fotografija i postavljanja aktivnosti nalaze se dva preklopnika: Feed vijesti i Vaša priča. Svaka s padajućeg izbornika s desne strane omogućuje vam odabir tko će vidjeti post.

Prema zadanim postavkama prikazuju se tri opcije: 'Javno', 'Prijatelji' i 'Prijatelji osim ...', od kojih potonja omogućuje da izuzmete određene prijatelje da vide vašu objavu. Ako kliknete 'Više ...', dobit ćete opcije za dijeljenje posta s nekolicinom određenih prijatelja ili za dopuštanje samo da ga vidite.

Ipak, tu ne završava. Na dnu ovog popisa opcija nalazi se gumb 'Prikaži sve'; kliknite ovo i možete postaviti prilagođena pravila za svoj post. To vam daje najviše kontrole nad vašim postom, omogućujući vam da uključite određene ljude i popise, izuzmete druge i odaberete hoće li ga moći vidjeti i prijatelji označenih osoba. Pokopan je prilično duboko, ali postoji mogućnost da se odlučite ako želite najviše kontrole.

Postavke privatnosti na Facebooku

naučite kino 4d u jednom danu
Ako želite da vaše buduće postove vidi samo određeni skup ljudi, to možete učiniti u postavkama privatnosti(Slika zaslužna: Alex Blake / Facebook)

Da biste svoj odabir postavili zadanim za buduće objave, u postavkama Facebooka kliknite Privatnost, a zatim Uredi pored 'Tko može vidjeti vaše buduće postove?' i odaberite opciju.

Opcije dijeljenja za postove možete promijeniti i nakon što ih objavite. Samo pronađite post, a zatim kliknite gumb publike pored podataka o datumu i vremenu. Dobivate sve iste mogućnosti kao i kada kreirate novi post. Imajte na umu da ako ste nešto podijelili na vremenskoj traci prijatelja, to se upravlja njihovim postavkama dijeljenja, a ne vašim.

Koristite Facebook popise za veću kontrolu

Postavke privatnosti na Facebooku

Stvaranje popisa prijatelja brz je način dijeljenja sadržaja samo s odabranom grupom(Slika zaslužna: Alex Blake)

Ponekad jednostavno želite nešto podijeliti s određenom grupom prijatelja. Iako biste mogli birati pojedinačne prijatelje jednog po jednog, puno je lakše stvoriti popis i izravno dijeliti s tim ljudima. Ovo također štiti vašu privatnost tako što ne dijelite s ljudima koji nisu predviđena publika.

Korisno je što Facebook stvara nekoliko popisa za vas. Na početnoj stranici kliknite 'Popisi prijatelja' u odjeljku Istraži s lijeve strane (može biti skriven pod 'Vidi više ...'). Vidjet ćete tri popisa: bliski prijatelji, poznanici i ograničeni. Svaka započinje prazna, što vam omogućuje dodavanje ljudi po potrebi.

kako napraviti da ispisane boje odgovaraju onima na zaslonu računala

Popis poznanika namijenjen je osobama s kojima dijelite samo povremeno, možda poput vaših kolega. Prilikom izrade posta možete odabrati dijeljenje s 'Prijateljima osim poznanicima' da biste ih izuzeli. Ograničeni popis namijenjen je osobama s kojima doista ne želite dijeliti sve - poput svog šefa - i ti će ljudi vidjeti samo vaš javni sadržaj i sve u čemu su označeni.

Ako želite malo više kontrole, samo kliknite 'Stvori popis' i počnite dodavati prijatelje na novi prilagođeni popis.

Izvucite se iz tuđih Facebook postova

Postavke privatnosti na Facebooku

Ako vas netko označi u postu, Timeline Review omogućuje vam da blokirate njegovo pojavljivanje na vašoj vremenskoj traci(Slika zaslužna: Alex Blake / Facebook)

Ako vas je prijatelj označio na postu ili slici s kojim radije ne biste bili povezani, postoje načini da iz njega uklonite svoje ime. Na fotografiji zadržite pokazivač iznad nje i kliknite Opcije, a zatim kliknite 'Ukloni oznaku'. Na postu kliknite gumb ... u gornjem desnom kutu, a zatim kliknite 'Ukloni oznaku'. Ovo neće izbrisati sliku, već samo vaše ime s nje.

Da biste to učinili za stvari prije nego što budu objavljene na vašoj stranici, uključite Pregled vremenske trake. Idite na Facebook odjeljak Postavke, a zatim kliknite 'Vremenska crta i označavanje' s lijeve strane; u odjeljku Pregled kliknite Uredi pored stavke 'Pregled postova na kojima ste označeni prije nego što se post pojavi na vašoj vremenskoj traci?'. Promijenite ovo u Omogućeno. Ovaj odjeljak možete koristiti i za pregled oznaka prije nego što se primijene na vas.

No, tu je i kvaka - pregled vremenske trake može kontrolirati samo ono što se prikazuje na vašoj vremenskoj traci, a ne u feedu vijesti ili rezultatima pretraživanja ljudi.

Čitaj više: